År 3

Välkomna år 3! Äntligen ska ni ha slöjd!

Antingen kommer ni ha textil slöjd ena terminen och trä och metallslöjd den andra. Eller, om ni kommer från Österödskolan eller Snäckeberget, blandar trä, metall och textil slöjd under hela året. Vi som är era lärare i slöjden heter Annie och Iraj.

I slöjden lär man sig att göra saker och lösa problem med hjälp av sina händer. Slöjd är ett gammalt ord för smart och faktiskt så blir man smartare av att använda händerna till många olika saker. I slöjden får man också lära sig om olika material och verktyg och det kommer bli massor av nya ord. Man lär sig om vår kultur och hur saker tillverkades förr. Verktyg ni kommer använda är sax, olika mätverktyg, nålar av olika slag, hammare, tång,såg och spik.
Ni kommer få arbeta med material som filttyg, olika sorters garn, ull, trä, metalltråd, och en del skräp också faktiskt. Man kan göra mycket fantastiskt av skräp! Det ska bli jätteroligt och ni är SÅ 
välkomna!

Uppgift 2. Linda och knyta lingarn till små sköldpaddor. Vi använder lingarn och pratade om att det garnet får man från en blomma och att det var väldigt vanligt i Sverige för länge sedan.Vi lär oss om ordet iNSPIRERA genom att alla elever fick var sitt ord och sedan skulle de välja färger till sin sköldpadda som de INSPIRERAS AV med sitt ord. 

Uppgift 1. Vi tränar på att göra knutar. Att trä broderinål med pärlgarn. Vi tränar på att klippa geometriska former av spillbitar från filttyg. Vi tränar på att sy förstygn och tillsammans skapar vi en ORO. En oro är en slags utsmyckning, en krans som också hade till uppgift att bringa lycka och hålla allt ont på avstånd. 

Uppgift 3. Vi lär oss att sy för hand genom att tillverka små fodral för bibliotekskort eller busskort. Här gäller det att rita efter mallar och lägga mallarna smart på tyget så att det blir så mycket tyg kvar som möjligt. Att rita på tyg runt en mall kan vara lite lurigt men med hjälp av en kompis går det lättare. Att klippa i slow motion är ett knep för att klippa precis så som man vill. Då hinner man sikta med saxen. Vi tränar på att använda knappnålar och förstå hur de funkar. Sedan syr vi kaststygn, langettstygn och efterstygn men broderinål och pärlgarn. Det är pilligt och ibland får man ta sig en liten paus. Att fästa tråden gör vi också och sedan tillverkar vi var sin knapp och lär oss sy fast den. Så här grymma blev Noleredselevernas kortfodral.